logo

ΕΡΗ ΤΖΑΒΕΛΑ

Ψυχολόγος

MSc, Psychoanalytic Studies
University College London


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Έρη Τζαβέλα είναι κλινική ψυχολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MSc στην Ψυχανάλυση από το University College London με εκπαίδευση στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία ενηλίκων και εφήβων από το Institute of Psychiatry Maudsley Hospital London.

Eχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων με αντικείμενο την κοινωνική μέριμνα, την ατομική ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική ενηλίκων και εφήβων, ενώ επί σειρά ετών εργάσθηκε ως ψυχολόγος σε διάφορες δομές ψυχικής υγείας στην Αθήνα. Παράλληλα απασχολήθηκε ως σχολική ψυχολόγος και επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας σε Προγράμματα ΖΕΠ. Από το 2008 ιδιωτεύει και διατηρεί γραφείο ψυχολόγου, αρχικά στο Νέο Ψυχικό στην Αθήνα και πλέον από το 2016 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Είναι κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και του British Psychological Society. Για παραπάνω από μία δεκαετία βρίσκεται σε συνεχή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση, παρακολουθώντας συνέδρια και συμμετέχοντας σε workshops κλινικής ψυχολογίας και ψυχιατρικής στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία, στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική Παίδων Αγία Σοφία και στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Στο ερευνητικό της πεδίο εντάσσεται η αντιμετώπιση ψυχοσωματικών διαταραχών και η μελέτη σύγχρονων μορφών επιθετικότητας και άσκησης ψυχολογικής βίας σε σύνθετα περιβάλλοντα όπως αυτό της οικογένειας ή του σχολείου. Επιπλέον, η σχέση της ψυχανάλυσης με διάφορες μορφές τέχνης—και κυρίως του κινηματογράφου—την αφορά κεντρικά, αντικείμενο στο οποίο δίνει τακτικά διαλέξεις σε δραματικές σχολές, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και φορείς ψυχικής υγείας.


ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία θεραπευτικής παρέμβασης που βασίζεται στην οικοδόμηση μιας σταθερής και οριοθετημένης σχέσης εμπιστοσύνης. Μέσω του λόγου και της επαφής με τον ψυχοθεραπευτή, το άτομο βιώνει και κατανοεί καλύτερα τις επιθυμίες του, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, ξεπερνά τις προσωπικές του αντιστάσεις και πετυχαίνει βαθύτερη γνώση του εαυτού του. Το αποτέλεσμα είναι η ψυχική ενδυνάμωση, η ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα, η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, και η δόμηση μιας πιο υγιούς προσωπικότητας.

“Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθώ είναι σαφώς προσανατολισμένη στην ψυχαναλυτική σκέψη. Παράλληλα, εμπλουτίζεται από αρχές της ανθρωπιστικής ψυχολογίας και δανείζεται στοιχεία μορφών θεραπείας μέσα από την Τέχνη. Πιστεύω στην ποιητική διάσταση του ψυχισμού. Ο ψυχισμός δεν είναι κάτι σταθερό ή παγιωμένο αλλά βρίσκεται σε μία συνεχή κίνηση δημιουργίας και μορφοποίησης συμβόλων.

“Η ψυχαναλυτική συνάντηση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου δεν είναι μία ‘διανοητική’ συνάντηση αλλά μία ‘ονειρική’ συνάντηση, μία ‘αισθητική εμπειρία’ κατά Marion Milner. Ο αναλυτής αφήνεται σε κατάσταση ελεύθερα κυμαινόμενης προσοχής και ονειροπόλησης, μέσω της οποίας αφουγκράζεται τον ασυνείδητο και ‘αμίλητο’ ψυχικό κόσμο του αναλυόμενου.

“Ονομάσαμε ψυχανάλυση την εργασία μέσω της οποίας φέρουμε στην συνείδηση του ασθενούς τον απωθημένο ψυχισμό που έχει μέσα του… Τα συμπτώματα και οι παθολογικές εκδηλώσεις του ασθενούς, όπως όλες οι ψυχικές του λειτουργίες, είναι εξαιρετικά σύνθετης φύσης, και τα στοιχεία της σύνθεσης αυτής εν τέλει είναι κίνητρα, ενορμητικές κινήσεις. Ο ασθενής ωστόσο δεν γνωρίζει τίποτε ή ελάχιστα για τα ενεχόμενα επί μέρους κίνητρα. Του μαθαίνουμε λοιπόν να κατανοεί την σύνθεση αυτών των εξαιρετικά πολύπλοκων ψυχικών σχηματισμών… [Freud (1918), SE 17, 159-161]


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ψυχική διαταραχή είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και εμπειριών που προκαλούν προβλήματα στη σκέψη, τη διάθεσή, τη συμπεριφορά ή την επικοινωνία ενός ατόμου με τους άλλους. Εκδηλώνονται με ποικίλους τρόπους, όπως αυξημένη ψυχική ένταση, συναισθηματική αστάθεια, διαταραγμένη συμπεριφορά, σωματοποίηση, έκπτωση της μνήμης και της συγκέντρωσης και κάποιες φορές διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όλοι οι άνθρωποι θα νοσήσουν ψυχικά κάποια στιγμή στη ζωή τους, είτε με ήπια, είτε με σοβαρότερα συμπτώματα. Κάθε ψυχική ασθένεια, ανεξάρτητα από τη μορφή ή τη βαρύτητά της, οφείλει να αντιμετωπίζεται χωρίς φόβο και δίχως αδιαφορία ή προκατάληψη, αλλά με σωστή ενημέρωση και θεραπευτική παρέμβαση από ειδικούς ψυχικής υγείας, ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

→ Το άγχος είναι μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα τάσης, φόβου—ακόμη και…

→ Η κατάθλιψη είναι ένα φαινόμενο τόσο συχνό—φυσιολογικό ή παθολογικό—που καλύπτει κυριολεκτικά όλο το φάσμα της…

→ Το πένθος είναι η φυσιολογική αντίδραση μετά από μία απώλεια και εμπερικλείει τα συναισθήματα που…

→ Αυτογνωσία είναι συνειδητή πρόσβαση σε περιοχές της σκέψης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς μας και η εμπειρική γνώση που…

→ Το δίκτυο κοινωνικών σχέσεων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων ενός ατόμου και είναι κομβικής σημασίας…

→ Όταν ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με ένα ξαφνικό και έντονα στρεσογόνο περιστατικό, η νευροφυσιολογική αντίδραση…

→ Πολύ συχνά συναντούμε κόσμο να υποφέρει από πονοκεφάλους μετά από έκθεση σε παρατεταμένο στρες…

→ Ως Διαταραχές Προσωπικότητας χαρακτηρίζουμε δυσπροσαρμοστικά μοτίβα της συμπεριφοράς, της γνωστικής λειτουργίας και της εσωτερικής…


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Υπάρχουν σταθμοί στη ζωή όλων μας που η ψυχική υγεία κλονίζεται και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε τη δυσφορία στηριγμένοι στις δικές μας μόνο δυνάμεις. Είτε πρόκειται για μια συγκυριακή δυσκολία της καθημερινότητας, είτε για κάτι ριζωμένο βαθιά, η συμβολή ενός ειδικού είναι πολλές φορές απαραίτητη και αποδεικνύεται συχνά κρίσιμη ή κομβική. Tις υπηρεσίες ενός ψυχολόγου μπορεί εξίσου να αναζητήσει ένας άνθρωπος που απλά επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τα κίνητρά του, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής του.

→ Η ψυχοθεραπεία είναι διαδικασία κατά την οποία το άτομο, μέσα από τη δημιουργία μιας σταθερής, προστατευμένης σχέσης εμπιστοσύνης και αποδοχής με τον θεραπευτή…

→ Προϊόν τεχνολογικής εξέλιξης και εξοικείωσης με το διαδίκτυο, ήδη εδώ και δέκα περίπου χρόνια, η παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης από απόσταση…

→ Η εφηβεία αποτελεί εξελικτική περίοδο στη ζωή ενός ατόμου και σηματοδοτεί τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας…

→ Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιφορτίζει με άγχος, βαριές υποχρεώσεις και πολύωρη εργασία, ενώ συχνά επιβάλει προσωπική απομόνωση και μακρά απουσία από το σπίτι…

→ Πρόκειται για τον σχηματισμό ομάδων με μέλη γονείς που έχουν παιδιά στο ίδιο αναπτυξιακό στάδιο. Μέσα από επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών, οι ομάδες…


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Επιλεγμένα κείμενα, δημοσιεύσεις, άρθρα και μικρές πραγματείες, οργανωμένα με ετικέτες σε θεματικές κατηγορίες.